True Detective -sarjan kakkoskauden rakennuspalikoita spekuloidaan vimmaisesti. Kyseessä on kuulemma HBO:n menestynein sarja. Olen tästä hyvin yllättynyt, kun miettii, minkälaisia hittejä yhtiö on tuottanut.

Hesarin mukaan True Detectiven toisen kauden aiheena olisi ”Yhdysvaltain liikennejärjestelmän okkultistinen historia”. Kuulostaa minun korviini mainiolta, sillä luvassa tuskin on Dan Brown -henkistä vauhdikasta salaliittoteoriaa.

Pikemminkin mieleeni tulee vaikkapa Clive Barkerin novelli Midnight Meat Train, jossa New Yorkin metroverkosto paljastaa juurensa ja todellisen luonteensa. Toinen mielleyhtymä on Peter Ackroydin mainio Hawksmoor, jossa Lontoon kirkkojen syntyhistoria ja tarkoitus saa mielikuvituksellisen okkultistisen selityksen (Lontoo-historioitsija Ackroyd on kirjoittanut toisenkin goottilaissävytteisen romaanin Dan Leno and the Limehouse Golem, jonka kutkuttavimmassa kohtauksessa Jack the Ripper -henkinen sarjamurhaaja keskustelee syvällisiä Karl Marxin kanssa ja punnitsee samalla, pitäisikö mies lahdata).

Toisin kuin Dan Brownin romaaneissa, noissa on brutaalin runollinen ja metaforinen sävy. Niiden salaliitot eivät edes pyri olemaan ”uskottavia”. Ne luovat mielikuvituksellisen varjokuvan asioista, joita pidämme niin pragmaattisina tai arkisina, ettei niillä ole syvyysulottuvuutta.

Toivottavasti True Detectiven toinen kausi pyrkii samaan.