Kauhua teatterissa
Kauhua ei kai teatterin lavalla ole kovin usein nähty sitten 1700- ja 1800-luvun goottilaisen draaman. Zombiaiheisesta näytelmästä en muista kuulleeni koskaan. Umeån Profilteaterin Utbrott (Outbreak) oli kuitenkin sitä itseään (oheinen kuva on näyttämön lattiasta näytöksen jälkeen).
Outoa oikeastaan, etteivät kauhutarinat ole useammin päätyneet näytelmiksi, sillä nimenomaan teatterin keinoin on helppoa saada yleisö oikeasti pelkäämään. Profilteaterin esityksessä ei nojattu niinkään elokuvallisiin säikyttelykeinoihin, vaan käytettiin hyväksi sitä, että yleisö istuu paikan päällä ja on helposti manipuloitavissa.
On vaikeaa sanoa tästä esityksestä mitään ilman spoilaamista. Jos siis edes harkitset Umeån matkaa kulttuuripääkaupunkivuonna, lopeta lukeminen tähän.
Näytelmä alkaa Kantaaottavana Vakavana Taidenäytelmänä, mutta näytös keskeytyy, kun yleisössä alkaa ilmetä häiriökäyttäytymistä. Tästä alkaa hillittömän ahdistava parin tunnin kokemus, jossa aloin välillä pelätä, että joku käy oikeasti käsiksi. Jossakin vaiheessa loppupuolta huomaan istuvani bussissa muiden katsojien kanssa vailla mitään käsitystä siitä, mihin meitä viedään (tämä siis tapahtui kirjaimellisesti eli yleisö ”evakuoitiin” bussiin, joka ajoi synkkää lumista metsätietä, jonka päässä tapahtuu hirvittäviä. Pääsimme toki takaisin teatteriin).
Koko produktio on tehty tyylikkäästi ja visuaalisuus on huippuunsa hiottua. Ihailtavaa on myös se laskelmoitu suggerointi, jolla yleisö saadaan jo lippukassalla näennäisen viattomien kommenttien avulla viritettyä tunnelmaan.
Utbrott on osa kulttuuripääkaupungin juhlallisuuksiin kuuluvaa Horror & Art -tapahtumaa, josta seuraa vielä lisäraporttia.