Kuokkamummon matka Amerikkaan sai mukavasti mediahuomiota. Se on suomalaiselle teokselle aina hyväksi jo ennen kuin englanninkielinen versio ilmestyy (vasta ensi syksynä). Tästäkin aiheesta ehkä puhutaan Helsingin kirjamessuilla, jossa minua haastattelee tuttu ja kaima eli Marko Gustafsson (kohtasimme ensimmäistä kertaa viime kevään Prosakissa). Messuesiintymiseni aika on sunnuntai 26.10. klo 12 ja paikkana on miellyttävältä kalskahtava Wine Corner.

Ohjelmasta näin myös, että tuo Kuokkamummo-keskustelumme on yksi Kallion ilmaisutaidon lukiolaisten messutärpeistä. Hieno juttu! Toivottavasti suomalainen alkoholilainsäädäntö sallii myös lukiolaisten tulemisen Wine Cornerin paheelliselle anniskelualueelle.

Viikon kauhunovellivinkki: Luin uudelleen Ramsey Campbellin mainon novellin Chucky Comes to Liverpool. Novellin lähtökohta on toisaalta koominen, toisaalta karmiva. Vanhemmat harrastajat muistavat, että Chucky on Child’s Play -kauhuelokuvissa virnuileva ilkeä nukke, jolla leikkiminen on hengenvaarallista. Elokuvat eivät varsinaisesti laatukauhua hätyyttele, mutta yhdistelmä Chucky ja Liverpool on pahaenteinen. Vuonna 1993 nimittäin kaksi kymmenenvuotiasta poikaa teki kaupungissa järkyttävän murhateon, jonka innoittajaksi he mainitsivat Child’s Play -elokuvan ja Chuckyn.

Campbellin novelli siis liikkuu tabualueella. Sen näkökulma ei kuitenkaan ole sokkiefekteissä, vaan eräässä mielenkiintoisessa ilmiössä: lasten mieli järkkyy pahiten kauhuelokuvista silloin, jos heidän vanhempansa kauhistelevat niitä. Novellissa muovinukke-Chuckysta on tullut liverpoolilaisten lasten painajainen numero yksi. Sanovathan heidän vanhempansakin, että pelkkä nuken näkeminen voi tehdä heistä murhaajia.

Olen aiemminkin maininnut, että Ramsey Campbell on iän myötä vain parantanut juoksuaan. Hänen tuoreimmissa novelleissaan kauhutarinan keinoja viedään alueille, joissa niitä ei ole yleensä käytetty. Campbell kirjoittaa esimerkiksi vanhenemiseen liittyvistä peloista selvästi aikuiselle yleisölle ja tavalla, joka on yhtä aikaa karmivaa ja psykologisesti tarkkanäköistä.

Chucky on näköjään myös palaamassa valkokankaalle. Pian kaikki takavuosien kauhuelokuvat onkin sitten kierrätetty. Suosittelen ennemmin tuota Campbellin novellia.