Hiljattain tuli tieto, että Isä Malakain silmät -äänikirja ilmestyy ensi vuoden puolella myös Tanskassa, Puolassa ja Hollannissa. Kaikki nuo kielialueet ovat minulle uusia, joten kyseessä on loistouutinen!  Meillä Isä Malakaista ovat kirjoittaneet ainakin Kirjapöllö ja Järjellä ja tunteella -blogit. Mikäli haluat koekuunnella ensimmäisen episodin, se onnistuu toistaiseksi esimerkiksi täällä.

Olin vaimoni Tiina Hautalan kanssa jokin aika sitten Tukholmassa Ruotsinsuomalaisilla kirja- ja kulttuurimessuilla, jossa muita esiintyjiä olivat mm. Kjell Westö, Asko Sahlberg ja Tiina Laitila Kälvemark. Raporttia itse tapahtumasta voi lukea esimerkiksi täältä. Messuesiintymisen lisäksi olin Kai Rauhansalon vetämässä Kulttuurikeskustelu Koukun lukupiirissä ja SVT:n suomenkielisessä uutislähetyksessä.

Tänä aamuna tuli ulos myös radiohaastattelu Huomenta Ruotsi -ohjelmassa. Siinä kerron muun muassa kauhun ja dekkarin eroista, kirjoittamiselle otollisesta mielentilasta sekä pelottelun psykologiasta. En juurikaan muistanut, mitä haastattelussa puhuin (kyseessä oli hyvin pitkän päivän viimeinen juttutuokio), mutta ainakin tämän allekirjoitan:

Hyvän kauhukirjailijan testi on, osaako kirjoittaa tavallisen kauppareissun niin, että se on pelottava, vaikkei mitään ulkoisesti dramaattista tapahdu.

En tosin tiedä, rajoittuuko tämä huomio oikeastaan kauhuun tai mihinkään muuhunkaan lajityyppiin. Kirjailijan aivojen asentoon kuuluu kai yleisemminkin kyky nähdä, että arkisimmatkin asiat ovat viime kädessä pohjattomia. Ehkä tuota kykyä tarvitsee lopulta jokainen.