Olin vuosituhannen vaihteessa töissä elokuvia maahan tuovassa firmassa, jossa tein repliikkitaksalla käännöksiä. Monet tuolloin näkemistäni elokuvista pistivät kyynelehtimään, yleensä vääristä syistä. Tilannetta ei helpottanut, että kääntäjän pitää katsoa työn alla oleva elokuva vähintään kaksi kertaa, mieluusti kolme.

Mukana oli onneksi tasaiseen tahtiin myös helmiä, esimerkiksi Jaume Balaguerón Nimetön (Los sin nombre). Olen siitä saakka yrittänyt pitää silmällä espanjalaisia kauhuelokuvia. Nimetön ei ole täysin kestänyt aikaa eikä vaikuta lainkaan niin tuoreelta kuin vielä vuonna 1999, sillä sen tyyliä ja keinoja on sittemmin kopioitu ahkerasti.

Espanjalaisista genre-elokuvista papukaijamerkin arvoinen on Juan Carlos Medinan Tunnottomat (Insensibles 2012). Sen kuvakerronnassa on samaa verkkaisuutta ja kylmyyttä kuin Nimettömässä. Juonitasolla Tunnottomat on (ainakin aukottomasta logiikasta nautiskelevalle katsojalle) hutera ja ehkä tarpeettomankin hätäinen, mutta temaattisesti ja visuaalisesti se iskee syvälle. Minut sen symboliikalla pelaava kerronta saivat tajuamaan, miten kivulias asia sisällissota on edelleen espanjalaisille. Ja luostarimiljöön kautta ainakin minun ajatukseni menivät myös inkvisitioon, joten tavallaan hahmottuu yhden maan koko julmuuden perinne.

Tämän katsottuani aloin myös taas kerran ihmetellä, missä ovat tämänhenkiset suomalaiset elokuvat. Siis sellaiset, joissa rima on asetettu korkealle. Ei silloin ole niin väliä, vaikkei täysin onnistutakaan, kunhan kaikki on pistetty peliin. Turvallisessa ihmissuhdedraamassa tai -komediassa puoliksi onnistuminen on paljon masentavampaa kaikille osapuolille.

Luultavasti syyt liittyvät rahoitukseen ja rakenteisiin ja muihin puiseviin realiteetteihin. Juuri sillä puolellahan Timo Vuorensolan kaltaiset uudet tekijät ovat etsineet uusia kanavia.

Luetuista kirjoista piti kirjoittamani myös, esimerkiksi Arthur Phillipsin romaanista The Egyptologist, mutta hoidan sen nyt linkkaamalla kirjablogiin. Ja vuosi 2015 tuo tullessaan monenlaista mielenkiintoista. Yritän pitää teidät ajan tasalla.