Kuolleiden valssi on nyt kaupoissa ja saatavissa kaikissa formaateissa.

Kyseessä on ensimmäinen novellikokoelmani, joka sisältää myös Shirley Jackson Award -ehdokaaksi päässeen novellin Varpaat. Sen lisäksi vain yksi tarinoista on julkaistu aiemmin suomeksi (yksi on ilmestynyt saksaksi), joten suurin osa on lukijoilleni täysin uutta materiaalia.

Suosittelen hankkimaan tämän kirjan omaksi ihan painettuna, tai ainakin hypistelemään printtikirjaa hekumallisesti kaupan hyllyjen välissä, sillä normaalioloissakin nerokas vakikuvittajani Mika Tuominen on ylittänyt itsensä. Laitan kansikuvan lisäksi tähän osan takaliepeestä, jonka 1980-lukulaista kauhupokkaritunnelmaa voisi ihailla ikuisesti.

Tämän kokoelman piti tavallaan ilmestyä jo 2010, heti Käärinliinat-romaanin jälkeen. Huomasin kuitenkin, että novellikokoelman sommittelussa on samoja pirullisia vaatimuksia kuin runokokoelmassa tai vaikkapa vanhan ajan musiikkialbumeissa. Vaikka tarinat ovat itsenäisiä, niiden pitää resonoida keskenään, kuljettaa teemoja ja tunnelmia novellista toiseen juuri oikealla tavalla ja oikeassa järjestyksessä. Sellaisen kokonaisuuden kasaaminen otti sitten aikansa. Intuitiivisten numerologisten päähänpinttymieni vuoksi novelleja piti olla joko yhdeksän tai kymmenen. Älkää kysykö miksi. Joka tapauksessa päädyin viimeksi mainittuun.

Kuolleiden valssin tarinalista näyttää tältä:

Pitkä kuuma kesä
Saurin hiljaisuus
Maanalainen Niili
Koskaan ei täyty se kaipuu
Käärmetaajuus
Teurastajan paradigma
Morsionsalmi
Hänen vihansa päivä
Loki
Varpaat