Siinä se nyt on! Alkujaan vain työnimeksi aiottu Kuiskaava tyttö on nyt painettu kansiin, joten voin vähitellen lopettaa sen nerokkaan ja monimerkityksisen ”lopullisen” romaaninimen pohtimisen. Työnimiä kannattaa varoa, ne hivuttautuvat helposti taloksi.

Kansien välistä sen sijaan jäi pois yli 200 sivua romaanin ensimmäisen version materiaalia. Syy: kaikki alkuperäiset hahmot ja tapahtumat menivät yhdessä vaiheessa vaihtoon ja aloitin tyhjältä pöydältä eli käytännöstä alusta. Vain perusidea erityislaatuisesta ääniharhasta (vasemmassa korvassa kuuluva tytön kuiskaus) ja se ”työnimi” jäivät.

Kuulostaa dramaattiselta, ja niin kai se onkin, mutta todellisuudessa tämän romaanin kirjoittaminen oli poikkeuksellisen helppoa.

Kuiskaavan tytön tiimoilta tutustuin lähemmin myös Pyhän Marian kirkon raunioihin ja historiaan sekä Falanderin/Wasastjernan taloon Vaasassa. Kirjoittamisen aikana aloitin päivän usein kävelemällä raunioiden läpi. Tuota rutiinia tulee ikävä. Aikomukseni oli tänään käydä raunioilla, mutta se tuntui turhalta ja melkein väärältä nyt, kun romaani on valmis. Yleensä romaanin valmistuttua ”vihaan” sitä niin paljon, ettei tarinaa tai sen työstämiseen liittyviä asioita tule ikävä (yleensä poltan vedokset heti, kun viimeiset korjaukset on tehty). Edellisen ja tämän romaanin kohdalla mukaan on kuitenkin hiipinyt outoa haikeutta.

Toki pientä jännitystä on myös romaanin vastaanotosta. Toisaalta, kun kyseessä on jo seitsemäs romaani, osaan ennakoida vastaanoton suuret linjat aika hyvin. Vakilukijani luultavasti pitävät Kuiskaavasta tytöstä kovasti ja uusiakin jää varmasti taas koukkuun. Kritiikkiä tulee sieltä täältä, mutta armollisen asiallista sekin on yleensä ollut. Osa nurinasta tulee lajityyppini myötä ikään kuin työsuhde-etuna, joten yritän olla siitä jopa ylpeä.

Kirjan epävirallinen julkistaminen tapahtuu Helsingissä 18.8. (Kirjaklubi Dubrovnikissa) ja kotikaupungissani Vaasassa joskus syyskuun puolella. Kuiskailevien pikkulintujen mukaan kirja on kuitenkin jo joissakin kaupoissa.

Tässä esimakua Markus Staafin (Moondawn Pictures) hienossa kirjatrailerissa: