Valkoiset varpaat -kauhutarinakokoelma ilmestyy vihdoin torstaina 16. huhtikuuta!

Mukana Virpi Hämeen-Anttila, Anders Fager, Jaakko Yli-Juonikas, Essi Kummu, Sami Hilvo, Satu Grönroos sekä allekirjoittanut. Novelliesittelyt voit nähdä täällä. E-kirja on jo saatavilla ja perinteinen kirjakin heti julkaisupäivästä lähtien. Ja tässä lupaamani ote antologiaan kirjoittamastani esipuheesta:

Kauhu on sekä lajityyppi että tunne.

Suurin osa meistä tutustuu lajityyppiin useaan kertaan elämän aikana, sekä elokuvien että kirjojen muodossa. Todellisen kauhun tunteen me keskuslämmityksen lapset koemme parhaimmillaan ehkä vain kaksi kertaa, syntyessämme ja kuollessamme.

Silti kauhukirjallisuuteen liittyvät kommentit liittyvätkin usein siihen, pelottiko lukijaa vai ei.

Tylsää.

Kauhun ei ole pakko pelottaa. Se voi aiheuttaa outouden tuntemuksia, kauneuden kokemuksia ja jopa naurattaa. Kyseessä ei ole kirjallinen versio huvipuiston kummitusjunasta, vaan ennen kaikkea taiteenlaji, jonka avulla voi käsitellä koko ihmisenä olemisen kirjoa.

Kun mietin kirjailijoita, jotka haluaisin antologiaan mukaan, yritin välttää ilmeisimpiä vaihtoehtoja. Suomessa on ilmestynyt monta hyvää kauhutarinakokoelmaa. Niiden kirjoittajat ovat olleet yleensä hyvin tietoisia sekä genrestään että sen yleisöstä. Päätin kokeilla toisenlaista lähestymistapaa.

Tässä teoksessa on itseni lisäksi vain yksi selvästi kauhuun profiloitunut kirjailija, alan ruotsalainen mestari Anders Fager. Muilla ei ole juurikaan genremenneisyyttä. Tai näin luulin, sillä joistakin kirjailijoista paljastui yllättäviä puolia.

Alkuperäinen leikin sävy säilyi siinä, miten kirjailijoita ohjeistin. Tai oikeastaan jätin ohjeistamatta, sillä jokainen sai tehdä juuri sitä, mitä haluaa. Tunnen lajityypin ”säännöt” ja historian melko hyvin, mutta juuri sitä taakkaa en halunnut kenenkään niskaan asettaa.

Lopputulos on ihastuttava ja yllättävä.

Osallistu myös Valkoiset varpaat -virtuaalijulkkareihin!

valkoiset-varpaat