Nyt se on virallista: Kuokkamummo julkaistaan ensi syksynä Yhdysvalloissa nimellä Granny Hatchet. Uutinen julkistettiin Frankfurtin messuilla, joissa Suomi on tänä vuonna teemamaana. Lisätietoja agentuurini Ahlback Agencyn sivuilla.

Kuulin jo jokin aika sitten, että englanninkielisessä maailmassa oli kiinnostuttu teoksesta, mutta suoraan sanoen en uskonut. Tai tavallaan uskoin, mutta suhtauduin aiheeseen hyvin pessimistisesti. Asenteeseeni on kaksi hyvää syytä.

Ensinnäkin Kuokkamummo on kauhuromaani. Ei siis dekkari, maagista realismia tai muuta salonkikelpoista, vaan kauhua, tuota piirun verran pornon yläpuolelle sijoitettua lajityyppiä. Maailmalla genre on toki kehittynyt ja kehittyy edelleen, mutta ennakkoluuloni mukaan keskivertolukija ei osaa nimetä muita elossa olevia kauhukirjailijoita kuin Stephen Kingin.

Toiseksi Kuokkamummo perustuu hyvin paikalliseen aiheeseen, pienen rannikkokaupungin pienen lähiön urbaanilegendaan. Tärkeässä roolissa on oma lapsuuteni 80-luvulla. En millään osannut ajatella, että sellaisella voisi olla mainittavaa vetovoimaa maailmalla.

Miten pakahduttavan hienoa olla joskus väärässä.