Romaanin ilmestyminen on käsillä. Kirjaa meni hiljattain jakoon Tammen FB-sivuilla, jossa kirjatrailerin kommentoijille jaettiin kymmenen ennakkokappaletta. Virallinen julkistamistilaisuus on kotikaupungissani Vaasassa 12.8. (perinteikkäässä Ritzissä, joka on 50-luvulla aloittanut elokuvateatteri Kirkkopuistikkolla). Mainittakoon että yksi ohjelmanumero on Saila Loukeen dramatisointi ja esitys romaanin ensimmäisestä luvusta.

Kuokkamummo on ensimmäinen romaani, jota kutsun täysin estoitta kauhuromaaniksi. Olen suhtautunut genreleimoihin varauksellisesti monistakin syistä. Ensinnäkin ne antavat lukijalle selkeän lukuohjeen ja luovat liian täsmällisiä odotuksia, mikä on joskus tylsää. Ehkä tärkein syy on kuitenkin se, että minulla on paljon lukijoita, jotka eivät yleensä lue lajityyppikirjallisuutta. Vuosien varrella olen kuullut monta versiota lauseesta ”en yleensä pidä tällaisista romaaneista, mutta tästä pidin”. Vastaanotan tuollaiset kommentit mitä suurimpana kohteliaisuutena.

Ehkä voisin tästä johtuen paljastaa salaisuuden.

Kuokkamummo on kauhuromaani. Siitä ei ole kysymystäkään. Kaikki tunnusmerkit täyttyvät. Hulluuden ja väkivallan varjo on jokaisella sivulla.

Mutta jos et kerro kenellekään…

 

(on se vähän muutakin).