Nyt on kiitos paikallaan! Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen, minkä vuoksi pyysin lukijoitani levittämään sanaa Pimeän arkkitehdista. Vetoaminen toimi. Romaani ei joutunut koronavuoden uhriksi, vaan oli tasaisesti näkyvillä koko syksyn. Ja tällä kertaa kaikki tutkaani osuneet lehtikritiikit olivat positiivisia, mikä on jo poikkeuksellista. Verkossa on luettavissa ainakin Toni Jerrmanin (Helsingin Sanomat) ja Veijo Hietalan (Turun Sanomat) arviot.

Kun kirjoitan, yleisöni on tavallaan varjoväkeä, mykkää ja kasvotonta. On kuitenkin etuoikeus tietää, että minulla on tasaisesti kasvanut lukijakunta, joka on seurannut tekemisiäni pitkään ja joka on samalla aaltopituudella sen suhteen, mitä kirjoitan ja mistä kulmasta kauhugenreä lähestyn. Ei todellakaan ole itsestäänselvyys, että tämän lajityypin teokset ovat millään tavalla relevantteja suomalaisessa kirjallisuuskentässä.

Vuosi 2021 sisältää uusiin julkaisuihin liittyviä uutisia, joista kerron enemmän heti, jos/kun asiat varmistuvat. Tässä vaiheessa muutama nosto viime kuukausilta:

Vierailin uudenvuoden aattona Mikko Repkan ja Juhani Parhialan mainiossa Pappakahvit-podcastissa. Keskustelu polveili yleisestä kirjoittamiseen ja luovuuteen liittyvistä asioista Pimeän arkkitehdin sellaisiin taustoihin ja teemoihin, joista ei ole muualla ollut juuri puhetta. Kannattaa ehdottomasti kuunnella!

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Riitta Koivuranta nosti tammikuussa Pimeän arkkitehdin viikon suosituksiinsa suositun Sisäilmaa-sarjan rinnalle.

Olin Verde-lehden Mitä Suomen pitäisi lukea -palstan vieraana ja suosittelin kolmea hienoa tietokirjaa, joista kukin on omalla erikoisella tavallaan merkittävä juuri nyt ja jotka valottavat kiinnostuksenkohteitani laajemminkin. Luen yhtä sujuvasti neurotiedettä ja esoteriaa, sillä mielestäni ne molemmat valottavat olemassaolemisen kokemusta omasta erityisestä kulmastaan.

Toivotan lukijoilleni valon ja pimeän pilkahduksia sopivassa suhteessa vuonna 2021.

Ja tuo oheinen kuva on muistitauluni Pimeän arkkitehdin kirjoittamisen ajalta. Jokainen post it -lappu ja piirustus on hyvässä tallessa.