Olen pitkään halunnut kirjoittaa jouluaiheisen tarinan, ja nimenomaan ääneen luettavaksi. Suunnitelma on aina jäänyt muiden tekemisten ja vähän teknisten juttujenkin jalkoihin, mutta tänä jouluna tähdet olivat kohdillaan!

Setä Alfredin evankeliumi -niminen novelli saatiin julkaisukuntoon ennätysvauhdilla, kun lukija löytyi läheltä ja nopealiikkeinen kustantaja eli vaimoni Tiina Hautalan Haamu Kustannus vielä lähempää. Kuvituksen teki Jani Karppi, jonka käsialaa on myös Kirottu maa -romaanin uudelleenjulkaisun kansi tältä vuodelta.

Asetin tarinalle tiettyjä ehtoja sekä kirjoittamisen että äänikirjaformaatin suhteen. Ensinnäkin mustan huumorin pitää olla kohdillaan, mutta niin ettei kyseessä ole pelkkä vitsi. Lisäksi halusin, että tarinassa on aivan erityinen ristiriita: Sen täytyy olla toisaalta lämminhenkinen ja toisaalta pirullisella tavalla synkkä. Näiden juonteiden tulee olla juuri oikeassa tasapainossa, jotta lukija (tai tässä tapauksessa pikemminkin kuulija) ei viimeisen virkkeen jälkeen oikein tiedä, herättikö tarinan joulun hengen vai jotakin ihan muuta.

Äänikirjamuodon osalta vaatimukseni oli, että tulkinta ei ole perinteistä läpilukua, vaan satusetämäinen, vähän niin kuin BBC:n vanhoissa Charles Dickensin Saiturin joulu -tulkinnoissa. Sekin meni täydellisesti kohdalleen, sillä lukija Anssi Rantamäki otti juuri oikean vaihteen.

Setä Alfredin evankeliumin voi tällä hetkellä ostaa Elisa Kirjasta tai kuunnella Storytel– ja Nextory -palveluissa. Lisää tulossa!