Kuokkamummon tulevan Yhdysvaltain-julkaisun päivämäärä on 22. syyskuuta ja kansitaide on julkaistu. Hyvältä näyttää, ja englanninkielinen nimi The Black Tongue sopii romaanille kuin kuokka selkään.

Romaanin oikeudet on myyty myös Saksaan, joten sillä saralla saa vielä odottaa, mutta kustantamo (DTV) on tehnyt laatujälkeä aiempien romaanieni kanssa. Pieni kuriositeetti ja ilonaihe on myös, että Nightwish-rumpali Kai Hahto listaa Kuokkamummon suosikkikirjoihinsa. Kiitos kohteliaisuudesta, Kai!

Uudessa Ruumiin kulttuurissa on Matti Järvisen tekemä haastattelujuttu, jossa puhun Kuokkamummosta ja kirjoittamisesta yleensä. Itse juttutuokiosta on sen verran aikaa, että olin ehtinyt jo unohtaa erään mielenkiintoisen piirteen: Järvinen pyysi minua toimittamaan valokuvia, jotka liittyvät kirjoihini.

Aluksi olin hämmentynyt, kunnes muistin kaksi merkityksellistä. Molemmat ovat vanhoja matkakuvia, toinen Egyptistä, toinen Hong Kongista.

Alla Egypti-kuva, joka liittyy Käärinliinat-romaaniin (2009). Tyypillistä minulle on, että se uutisvirraksi tiivistyvä hälinä, joka kaikkiin maailman kolkkiin nykyään liittyy, ei kiinnosta minua kirjailijana pätkääkään. Tämäkin Karnakin temppelistä otettu kuva on rajattu niin, että realismin tomu jää ulkopuolelle. Jäljellä on se Egypti, jossa Isis tarkoitti aivan muuta kuin murhanhimoisia fanaatikkoja.

Se on Osiriksen, Anubiksen, Anin papyruksen, Hermes Trismegistuksen ja Aleister Crowleyn Egypti. Joidenkin mielestä se on pseudoarkaaista hölynpölyä. Kirjailijaminälleni se on täyttä totta.

Egypti-031