Sain Helsingin kirjamessujen aikaan viestin, että minut on hyväksytty aktiivijäseneksi kunnianarvoisaan Horror Writers Associationiin. Kyseessä on vanhin alan yhdistys, johon kuuluu Ramsey Campbellin ja Clive Barkerin kaltaisia tekijöitä ja joka jakaa vuosittain genren arvostetuimman palkinnon eli Bram Stoker Awardin.

Näköjään olen ensimmäinen järjestön suomalaisjäsen (ainakin täysjäsen, jäsenyydessä on eri asteita). Tämä kertoo niistä aika nopeistakin muutoksista, joita maamme kirjallisuudessa on tapahtunut. Kun julkaisin Itsevalaisevat vuonna 2008, oli vielä selvää ettei sitä markkinoida kauhuromaanina, sillä moinen olisi ollut kirjallinen itsemurha.

Nykyään tilanne on jo hieman toinen. Lajityypit ovat tulleet jäädäkseen. Niitä julkaisevat jopa isot kustantamot, vaikka suurimman vastuun tietysti kantavat mainion Osuuskumman ja vaikkapa Haamu Kustannuksen kaltaiset pienemmät toimijat.

Kirjallisuuskenttää ovat muuttaneet myös kirjallisuusagentit, joiden ansiosta suomalaisten romaanien ulkomaanoikeuksien myynti on vihoin lähtenyt kaventamaan eroa muihin Pohjoismaihin. Ilman Elina Ahlback Agencya omiakaan romaanejani tuskin näkyisi maailmalla.

Tiivistäen: suomalainen kirjallisuus on erinäisten poliittishistoriallisten kramppien jälkeen normalisoitumassa! Terveessä kirjallisuuskentässä on kaikki lajityypit ja liuta tekijöitä, jotka kiinnostavat myös ulkomailla.

Puhumme ehkä tästäkin ensi viikonloppuna Turussa, kun esiinnyn Tiina Raevaaran kanssa Pyhäinpäivän aaton fantastisessa keskustelussa (haastattelijana Shimo Suntila). Aihetta sivuttiin jo kirjamessuilla, kun keskustelimme Anne Leinosen ja legendaarisen Boris Hurtan kanssa lajityypin tilasta Suomessa.

Tulevaisuus näyttää siis hyvältä. Ja aihepiiriin sopien voi toivottaa lukijoille hyvää pyhäinpäivää, kekriä tai Halloweenia, mitä ikinä vietätkin.