Marko Hautala

Kirjailija & teokset

Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, jonka romaaneissa yhdistyvät realismi ja psykologinen kauhu. Hautala on saanut teoksistaan Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty saksaksi ja italiaksi.

Romaanit

Kuiskaava tyttö

Se on kuin tinnitus. Mutta tarttuu. Lue omalla vastuullasi.

”Kuiskaava tyttö on aidosti vangitsevan pelottava.” – Esa Silander, Turun Sanomat

”Hautala taitaa kurkkua kuristavan jännityksen. Pelkoja lietsova teksti nostattaa painajaisia ja saa lukijan korvat syyhyämään outojen äänten supatuksesta. Tarinaa on pakko ahmia eteenpäin, ettei itsekin putoa epätoivon loputtomaan kaivoon.” – Antti Berg, Helsingin Sanomat

 

marko-hautala_kuokkamummo

Kuokkamummo

Tammi 2014

”…kuokkamummon hahmossa on sellaista hyytävyyttä, että vatsanpohjan lämpötila tuntuu laskevan pari astetta. Aihe on vaasalaiselle Hautalalle lapsuudesta tuttu, ja teos onkin hänen tähänastisen tuotantonsa paras.” – Antti Berg, HS

”Kuokkamummo säväyttää, pelottaa ja naurattaa vuorotellen. Kirkkaasti Hautalan paras romaani.” –Anssi Lehtimäki, Pohjalainen.

marko-hautala_unikoira

Unikoira

Tammi 2013. Nuori Aleksis -ehdokas 2013.

Hautalan lauseet jolkuttavat jouheasti ja romaanin rakenne on taidokas. Hyvän taideteoksen lailla Unikoira irtoaa arkitodellisuudesta omaksi kokonaisuudekseen.
– Terhi Anttila, Keskisuomalainen 22.12.2012

Teknisesti romaanissa toimii oikeastaan kaikki. Mikään mainittu yksityiskohta ei ole turha. Romaani on todellinen ekonomisuuden taidonnäyte.
– Anssi Lehtimäki, Pohjalainen 12.9.2012

marko-hautala_torajyvat

Torajyvät (Tammi 2011)

Hautala taitaa hyvin psykologisen kauhun keinot ja punoo puristavaa pelkoa, joka saa kääntämään sivuja tiuhaa tahtia. — — Hautala käyttää myös viihdekielen konventioita koukuttavuuden ja vetävyyden lisävahvistajana.
– Salla Simukka, Hämeen Sanomat 7.7.2011

Torajyvät kertoo taitavasti kauhuromaanin keinoin kahden perheen sisäisistä ongelmista, puhumattomuuden ja sisarkateuden seurauksista.
– Me Naiset, 2011/24

marko-hautala_kaarinliinat

Käärinliinat

Tammi 2009. Kalevi Jäntin palkinto 2010.

Käärinliinojen kuvastimessa ihminen on kuilu, ja pyörryttää, kun sinne katsoo. Kokemus on pikemmin avartavan kauhea kuin tutun kiva. Siksi Marko Hautalan tekemisiä täytyy pitää silmällä jatkossakin.
Antti Majander, Helsingin Sanomat 8.10.2009

marko-hautala_itsevalaisevat

Itsevalaisevat

Tammi 2008. Tiiliskivi-palkinto 2008.

Iskevä alku, hienoa kieltä ja kiehtova tarina.
Marika Riikonen, Hämeen sanomat 17.9.2008.

Lajissaan onnistunut romaani antaa lukunautinnon lisäksi myös ajateltavaa.
– Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti 37/2008

Itsevalaisevat on koukuttava, hengästyttävä ja havahduttava.
– Heli Keskinen, Ilkka 138.2008

marko-hautala_kirottu-maa

Kirottu maa (Porvoon Julmapaino 2002)