Olin ensimmäistä kertaa Finnconissa. Aiempi osallistumattomuus on johtunut lähinnä siitä, että yleensä en ole kesäisin suostunut liikahtamaan mökiltä muuta kuin ääritilanteessa. Monet ovat suositelleet tapahtumaa, joka on Suomessa suurempi ja monipuolisempi kuin monessa Euroopan maassa. Ruotsalainen kirjailija Karin Tidbeck pakotti minut jo nelisen vuotta sitten lupaamaan, että menen seuraavaan Finnconiin. (Lupasin. En mennyt).

Nyt Turussa järjestetty tapahtuma oli sekä väkimäärältään että järjestelyiltään ainakin oman valistumattoman arvioni mukaan menestys. Olin mukana viidessä paneelikeskustelussa, joista ensimmäisessä puhuimme Ilkka Auerin ja Jaana Ala-Huissin kanssa kauhun maantieteestä (Tiina Hautala moderoi). Sen lisäksi olin keskustelemassa Tuoretta verta -kirjoitusoppaasta Boris Hurtan, Mia Myllymäen ja Artemis Kelosaaren kanssa (Sara ja Pyry Palermo moderoivat).

Toinen paikkaan ja maantieteeseen liittyvä keskustelu oli Markku Soikkelin vetämä First contact with local life, jossa olivat lisäkseni Jenny Kangasvuo, Tero Aalto ja kunniavieras Lauren Beukes. Jälkimmäinen kertoi muun muassa siitä, kuinka lapsuus apartheidin aikaisessa Etelä-Afrikassa on vaikuttanut hänen romaaneihinsa. Eräs toinen panelisti taas puhui Vaasan Suvilahdesta ja siitä, minkälaisia ”jännitteitä” hyvinvointivaltion lähiössä oli 80-luvulla. Pelkäsin etukäteen, että tämä epäsymmetria hipoo komiikkaa, mutta hyvä siitä lopulta tuli.

Kauhugenren näkökulmasta ehkä kiehtovin oli Jani Saxellin vetämä paneeli, jossa keskustelimme Johanna Sinisalon kanssa siitä, miksi luemme (ja kirjoitamme) kauhua. Olen kehunut Johannan lähestymistapaa aiheeseen aiemminkin, ja tämä keskustelu rönsyili todella mielenkiintoisiin suuntiin. Kiteytettynä voisi kai sanoa, että kauhukirjallisuus on leikkiä, joka menee välillä lähelle sietokyvyn rajoja. Erityiskiitos Janille poikkeuksellisen perehtyneestä moderoinnista!

Viimeisenä oli Tiina Raevaaran vetämä keskustelu kirjailijuuden iloista ja suruista. Mukana olivat J.S. Meresmaa ja Anu Holopainen. Tiina sai panelistit vapautumaan siinä määrin, että kaikkia andekdootteja ja kommentteja ei ehkä ollut tarkoitettu laajempaan jakeluun (puhun lähinnä omasta puolestani), mutta se, mikä tapahtuu paneelissa, pysyy paneelissa.

Seuraava Finncon järjestetään Jyväskylässä. Uskallan luvata, että olen paikalla, ja suosittelen samalla kaikille muillekin. Etenkin niille joilla on yksinkertaistavia ennakkoluuloja tapahtuman luonteesta.