Marko Hautala

Tyhjiö joka puhuu

Pidän yleensä suuni kiinni talousasioista, kun en niiden hienomekaniikasta mitään ymmärrä. Kirjoitin nyt kuitenkin aiheesta kolumnin.

Kuten minkä tahansa muunkin tärkeän elämänalan kohdalla, taloudella voi halutessaan selittää kaiken. Koko ihmiskunnan historia on muutettavissa taloushistoriaksi (kuten Marx teki). Ja selitys toimii. Samalla tavalla kuin elämän yleiset lainalaisuudet ovat muutettavissa puhtaaksi biologiaksi, fysiikaksi tai jopa matematiikaksi. Jokainen noista selitysmalleista on niin vakuuttava, että vastalauseille harvoin jää sijaa. Ja silti tuntuu siltä, ettei se nyt aivan näin ole. Jotakin tärkeää jää puuttumaan.

Northrop Frye sanoi aikanaan, että jokaisella tieteenalalla tuntuu olevan sisäänrakennettu tarve muuttua perimmäiseksi selittäjäksi. Jokainen tieteenala haluaa omia todellisuuden. Frye oli kirjallisuudentutkija, joten ajatuksessa kuuluu lievä väsymyksen ääni. Hänen aikanaan kirjallisuus yritettiin omia milloin psykoanalyysin, milloin marxilaisuuden äänitorveksi.

Taloudesta on nopeasti tullut eräänlainen perimmäinen selittäjä. Kriisipuheen ja tuhon enteiden tuiskeessa on vaikeaa pitää mielessä, että sen lainalaisuudet eivät ole biologiaa tai fysiikkaa. Talous ei ole asioiden objektiivista tapahtumista eikä Pyhän Hengen liikettä päällämme. Talouspuhe on aina vahvasti ideologisoitunutta. Nykyään se tekee ihmisyhteisöistä talousalueita ja elämästä tulosvastuullista.

Ehkä pahinta on se, että talouspuhe jättää jälkeensä merkitystyhjiön. Esimerkki: joskus muinoin jopa runoilijat lähtivät vapaaehtoisina taistelemaan Kreikan vapauttamiseksi ottomaanien vallasta. Tuolloin Euroopan kansoilla nähtiin olevan tärkeitä kulttuurisia ja symbolisia arvoja. Kuinka moni olisi valmis nykyään kuolemaan ”Euroopan talousalueen puolesta”? En saa päähäni yhtäkään. Varsinkaan runoilijaa.

Tyhjiö yleensä kuitenkin täyttyy jollakin. Voin vain arvailla, mitä se jokin voisi olla, mutta historian valossa seuraukset voivat olla kammottavia. Varminta on sanoa niin kuin Yeats ”The Second Coming” -runonsa lopussa:

And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?