Nosferatu ja kaupunginorkesteri
Tämä kannattaa tulla katsomaan vähän kauempaakin. Kotikaupungissani Vaasassa kaupunginorkesteri järjestää 31.10. halloween-erikoisnäytöksen F.W. Murnaun Nosferatu-klassikosta (1922).
Moni on ehkä nähnyt tämän mykkäkauhuelokuvan pieneltä ruudulta ja hupaisalla musiikkiraidalla, joten nyt on mahdollisuus kokea elokuva niin kuin se aikoinaan koettiin: suurella kankaalla ja orkesterin säestyksellä.
Ennen elokuvaa Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari James Lowe ja minä vedämme kauhupiirin, jossa esitellään elokuvaa ja sen musiikkia. Sekä Hans Erdmannin alkuperäinen sävellys että koko elokuva olivat pitkään kateissa, kunnes ne rekonstruoitiin 1990- ja 2000-luvuilla. Samalla puhutaan toki myös vampyyreistä ja kauhuelokuvamusiikista yleisesti.
Nosferatun tie oli alusta saakka kivinen, sillä ohjaaja Murnau ei saanut hankittua Bram Stokerin Dracula-romaanin elokuvaoikeuksia. Niinpä hän teki tarinasta oman versionsa, jossa hahmojen nimet on muutettu (esimerkiksi vampyyrikreivin nimi on Orlok). Elokuva johti silti oikeusjuttuun ja esityskieltoihin, mutta sen matkaa elokuvahistorian klassikoksi ei voitu estää.
Itse en voi välttyä ajatukselta, että Nosferatun vampyyri on alusta saakka ollut riitasointu Draculan aloittamassa vampyyritraditiossa. Kreivi Orlokin rottamainen habitus on kaikkea muuta kuin aatelinen, ja seksuaalinen vetovoima selvästi pakkasen puolella. Max Schreckin näyttelemän vampyyrin liikkeissä ei ole belalugosimaista satiiniviitan suhinaa, vaan pikemminkin keskiaikaa, kulkutautia ja kuolemaa.
Elokuva on kuitenkin visuaalisesti kaunis ja ehdottomasti klassikkokaamaa. Monet sen kohtaukset elävät omaa elämäänsä still-kuvina julisteissa, teepaidoissa ja levynkansissa. Kannattaa siis tulla näkemään, mistä kaikki sai alkunsa.
Esityspaikka on tunnelmallinen elokuvateatteri Ritz. Elokuvan ja musiikin esittely alkaa klo 17 (vapaa pääsy) ja näytös klo 18 (maksullinen). Lisätietoja lipuista ja muista yksityiskohdista täällä.