Marko Hautala

Kuva-arvoitus ratkesi

Pyysin edellisessä postauksessa apua erään kauan sitten näkemäni kuvan löytämiseen. Kiitän anonyymiä lukijaa, joka tunnisti maalauksen sekavasta selostuksestani!

Kyseessä on Bruce Penningtonin kuvitus A.E. Voigtin romaaniin The Children of Tomorrow.

Kuvassa minua ahdistaa ehkä juuri tyylin naturalistisuus ja jokin perspektiivissä. Abstraktimpi taide ei koskaan voisi luoda näin häiriintynyttä tunnelmaa, sillä sen synkeimmissäkin sävyissä on aina kyse sisäisestä maailmasta ja tulkinnasta. Penningtonin maalaus taas rajaa tulkinnanvaran hyvin kapeaksi. Hän haluaa, että uskomme tähän näkyyn.

Vielä viikonloppuna osasin analysoida kuvaa tarkastikin, mutta unohdin jo pohdintani, kun tuli muita asioita väliin. Yksi tärkeä yksityiskohta on joka tapauksessa nuo kukat tuossa etualalla. Omissa mielikuvissani kuvan pariskunta on lähtenyt niiden luota juoksemaan kohti tuota ilmassa leijuvaa esinettä.

Aloin myös pohtia sitä, onko kuva herättänyt julkaisuajankohtanaan aivan erilaisia tunnelmia. Voigtin romaani on julkaistu vuonna 1970, jolloin kaiketi elettiin vielä vahvassa ufohavaintojen ja Erich von Dänikenin ”humanoidihistorian” leimaamassa kulttuurissa. Ehkä nuorenparin kirmauksessa kohti avaruusalusta on ollut elähdyttäviä ja jännittäviä kapinan sävyä, hippiaikojen jälkimainingeissa. Rakastavaiset eivät pelkää, vaan juoksevat iloisina kohti arvoitusta, pakoon puisevien vanhempiensa maailmankuvasta, johon tuntematon lentävä esine ei sovi.

En tiedä. Kuvat puhuvat eri tavalla eri aikakausina. Joka tapauksessa minuun tuo kuva jätti jälkensä kertanäkemällä ja siitä on varmasti yli kaksikymmentä vuotta. Kiitos siis vielä anonyymille lukijalle! Muun muassa tästä syystä kannattaa pitää blogia.