Marko Hautala

Kävitkö katsomassa lapsia?

Viime viikkojen niin sanottu mummokuume on aiheuttanut unettomuutta. Siitä johtuen katsoin joltakin hölynpölykanavalta uusintaversion elokuvasta Kun muukalainen soittaa (alkuperäinen When a Stranger Calls, 1979).

Uusintaversion suurin ongelma on, että se säälii katsojaansa liikaa, mikä tekee alkujaankin yksinkertaisesta tarinasta yhdentekevän. Alkuperäisessä elokuvassa, jonka näin joskus teini-iässä, tarina menee näin (spoilervaroitus):

Nuori tyttö tulee lastenvahdiksi perheeseen, jonka vanhemmat lähtevät illaksi ulos. Lastenvahdille alkaa tulla outoja puheluja. Osa paljastuu hänen ystäviensä piloiksi, mutta yksi alkaa toistua. Miesääni sanoo puhelimeen kerta toisensa jälkeen:

Did you check the children?

Lastenvahti on varma, että soittaja tarkkailee häntä asunnon isoista ikkunoista, joten hän vetää verhot kiinni ja soittaa poliisille. Poliisi rauhoittelee tyttöä ja sanoo, että hänen tulisi yrittää pitää soittaja langalla tarpeeksi pitkään, jotta he voivat jäljittää puhelun ja saada ahdistelijan kiinni (alkuperäinen elokuva sijoittuu lankapuhelinten aikaan). Tyttö rauhoittuu ja alkaa seuraavalla kerralla jututtaa soittajaa. Tässä vaiheessa puheluita alkaa kuitenkin tulla sen verran kaoottisesti, että tyttö ei enää tiedä, miten niihin suhtautua.

Loppuhuipennus on tietenkin puhelu, johon tyttö ei millään haluaisi vastata. Kun hän vihdoin tarttuu luuriin ja alkaa huutaa soittajalle, siellä ei olekaan ahdistelija, vaan poliisi, joka sanoo: olemme jäljittäneet puhelun. Ja se tärkein: Puhelu tulee talon sisältä.

Tyttö juoksee talosta ulos kauhun vallassa ja pelastuu.

Päähenkilön pelastuminen ei kuitenkaan juuri naurata. Nimittäin se tärkein kuva, (se joka on jätetty pois uusintaversiosta, jossa päähenkilö saattaa lapsetkin turvallisesti ulos talosta) on kuva murhaajasta. Se on vain nopea välähdys.

Hän istuu yläkerrassa, pimeässä lastenhuoneessa. Hänellä on puhelin kädessä. Hän on yltä päältä veressä. Hän sanoo puhelimeen:

Did you check the children?

Siinä on se ainut koukku, joka tällaisessa tarinassa voi olla. Se kauhutarinan viisaus, että pahin on aina jo tapahtunut ja puhelu tulee aina talon sisältä.