Marko Hautala

Edgar Allan Poen maitohammas

Mitä ankeammaksi käy aika, sitä enemmän kannattaa lukea kirjoja.

Nyt kun Eurooppa näyttää olevan pelkkä kriisiytynyt talousalue, jolla on pakolaisongelma, oli mieltä kirkastavaa lukea Richard Tarnasin klassikko The Passion of the Western Mind (1991), joka käy läpi länsimaalaisen aatehistorian antiikin Kreikasta postmoderniin aikaan. Jos Eurooppa todellakin on käymässä kohti henkistä iltaruskoa, tämä kirja olisi oikein kunnioittava muistokirjoitus.

Olen toki tiennyt, että oma mielenlaatuni edustaa länsimaisessa ajattelussa mystiikan ja  romantiikan virtauksia, mutta Tarnas kiteyttää tämän tradition silti silmiä avaavasti:

Uusi tietoisuus ei koskenut pelkästään ylevää ja jaloa, vaan myös ihmissielun ääritiloja ja pimeyttä: pahuutta, kuolemaa, demonista ja irrationaalista. Siinä missä rationaalisen tieteen optimistinen valo jätti moiset teemat huomiotta, ne inspiroivat Blakea ja Novalista, (…) Poeta ja Baudelairea, Dostojevskia ja Nietzscheä (…) Valistuneelle tieteelliselle mielelle todellisuus oli konkreettinen, kirjaimellinen, yksiselitteinen. Romanttiselle mielenlaadulle myös tieteen rakentama ja havainnoima todellisuus oli pohjimmiltaan symbolinen ja sen symbolit olivat erityistä tyyppiä: mekanistisia, materialistia, persoonattomia.

Kyseessä on tietysti 1700- ja 1800-luvun aatehistoriallinen kuohunta, mutta kyllä nuo samat näkökulmat ja kiistat ovat tunnistettavissa nykyajassakin. Ja kyllä minä senkin tunnistan, mihin traditioon itse kuulun, sekä kirjailijana että ihan puhtaasti mielenlaadultani.

Aiheeseen sopien oli tarkoitus kirjoittaa pidemmästi myös Stephen Gregoryn romaanista Wakening the Crow (2014), mutta luetaan se nyt loppuun ensin. Olen aiemmin ylistänyt Gregoryn kieroa ja perverssillä tavalla karmivaa Woodwitch-romaania eikä tämä siitä kauas näytä jäävän.

Romaanin premissi on tämä:

Päähenkilö saa antiikkikauppiaalta rasian, jossa on Edgar Allan Poen maitohammas.

Siinäpä oiva symboli sille, kuinka perintö siirtyy kirjailijapolvelta toiselle.

Gregorysta on hyvää vauhtia tulossa yksi suosikkikirjailijoistani, joten pitää palata asiaan.